Välisana Ulinaa politiikan katsomosta

Repikää hallitusohjelmanne

Oli vuosi 2015 ja vastavalittu Juha Sipilän hallitus asetti tavoitteeksi 5% tuottavuuden nousun. Tähän oli tarkoitus päästä yhteiskuntasopimuksella työmarkkinaosapuolten kanssa. Sipilä uhkasi säästää muualta, ellei sopimukseen päästäisi. Kovimmat vastustajat tituleerasivat toimia jopa kiristykseksi.

Nyt on vuosi 2019 ja vastavalittu Antti Rinteen hallitus hakee työllisyysasteen nousun 75 prosenttiin. Keinoiksi Rinne on ilmoittanut yhteiskunnallisen sopimisen työmarkkinaosapuolten kanssa. Takarajaehtona nykyisiä työllistämistoimia ei pureta tai sosiaalietuuksia koroteta luvatusti, ennen kuin uusista työllisyystoimenpiteistä on sovittu. Melkoisen ironista, eikö? Tämä yhtäläisyys ei ole myöskään ainoa. Kiuru ja Marin molemmat kertoivat ennen vaaleja, että hoitajamitoitus onnistuu kirjata lakiin nopeasti. Kiurun mukaan tämä onnistuisi viikossa ja Marin painotti asiaa Twitterissä sanoin: “Ei tehdä tästä uutta koulutuslupausta“. Viimeisimmän tiedon mukaan mitoitus ei onnistu edes tänä vuonna, vaan ehkä 2025. Tämä hallitus ei tule siis kirjaamaan hoitajamitoitusta lakiin ja analogia koulutuslupaukseen ei ole kaukana.

 

Jos annetut lupaukset laimennetaan homeopatiaksi ja marssijärjestys on lähes sama kuin edellisellä hallituksella, niin mitä jää jäljelle? Byrokraattinen valtapeli, jossa siltarummut kumisevat ja eturyhmät vahvistavat asemiaan. RKP sai pakkoruotsin takaisin, Kepulle annetaan maakunnat ja SDP -- No, SDP näyttäisi rakentaneen kuolleen miehen kytkimen budjettiin. Valtion omaisuuden myynnillä aiotaan turvata jatkuvaksi haluttavia menoja, kuten opettajien palkkoja tai maatalouden tukea. Tällöin seuraava, joka tulee nykyisen hallituksen jälkeen joutuu kovan paikan eteen. Kestävyysvajeen päälle he joutuvat vielä suorittamaan noin 3 miljardin lisäleikkauksen budjettiin. Näin varmistetaan, että vuoden 2023 vaalivoittaja tulee olemaan “historiallisen epäinhimillinen leikkaaja” ja oppositiossa voidaan jälleen tehdä sankarillista heikkojen puolustamista.

 

Politiikassa harvemmin tapahtuu äkkiliikkeitä ja tämän takia en usko suuriin katastrofeihin. Kuitenkin nykyinen hallitus osoittaa kylmäkiskoista halua muuttaa yhteiskunnan rakenteita ainoastaan itselleen edulliseen suuntaan. Tästä hyötyjät eivät ole aiemmin uhkana pidettyjä yritys- tai AY-johtajia, vaan he ovat puolueiden nurkissa lymyileviä politrukkeja. Nyt tehtävillä toimilla varmistellaan omien puolueiden tulevaisuutta vippaskonstein ja laskun tulevat maksamaan kansalaiset.

 

Tämä on väärin. Repikää tuo hallitusohjelma ja yrittäkää uudestaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Sebastian ; laitan viestini tänne, en löytänyt s-postiasi :

Kysymys on nollatuntisoppareista, joista käsittääkseni olet ottanut kantaa.

Itsekin yrittäjänä olen ihmetellyt , miksi näitä osuuskuntamuotoisia juttuja ei käytetä enemmän - tunnustetava, ettei minulla ole mitään kokemusta muuta kuin muutaman tuttavan kertomukset systeemistä : hyvin kuulemma pelittää.

https://www.eezy.fi/toimeksiantajille/

https://www.ukko.fi/yrityksille/

Yt. seppov@planet.fi

Käyttäjän SebastianStenfors kuva
Sebastian Stenfors

Kevytyrittäjyys, eli palvelut kuten Eezy ja Ukko ovat mielestäni erittäin hyvin toimivia. Näissä kuitenkin et ole työsuhteessa yritykseen ja työntekijä maksaa itse koituvat sivukulut.

Meillä kyseessä oli vanhemmat herrasmiehet, niin sujuvuuden kannalta miellyttävämpää olisi noudattaa perinteisempää työsuhdemallia, jossa työnantaja maksaa sivukulut, eikä työntekijän tarvitse tehdä laskua työstä.

Henkilökohtaisesti olen myös pitänyt, kun työsuhteesta on sovittu kirjallisesti etukäteen. Eihän tuo hirveää varmuutta tietenkään tuo, mutta pelisäännöt ovat molemmille selkeät.

Toimituksen poiminnat