Välisana Ulinaa politiikan katsomosta

Sinituuli puhaltaa - Ulinaa Kokoomuksen vaalituloksesta

Nokkela taloustoimittaja Twitterissä kuvaili Lepomäen ja Häkkäsen äänieroa Kokoomuksen puheenjohtajaan Petteri Orpoon “nuorten kokoomuslaisten myrskyvaroitukseksi”. Myrskynmerkit olivat mukana myös Oulussa Janne Heikkisen vaalituloksessa. Nuori poliitikko syrjäytti istuvan kansanedustajan, 62-vuotiaan Eero Suutarin, edustajan paikalta ja ohitti hyvällä marginaalilla seuraavan kokoomuslaisen, kaupunginhallituksen puheenjohtajan, Juha Hännisen.

Kokoomuslaisessa politiikassa voidaan puhua uudenlaisesta suunnasta ja arvopohjasta. Aiempi "koti, uskonto ja isänmaa" on jäämässä muutoksen alle. Tilalle nuoret tarjoavat entistä vahvemmin vastuuta ja vapautta. Kiteyttäisin tämän ajatuksen: “Meillä on vastuu maastamme ja sen vastuun nojalla olemme oikeutettuja olemaan vapaita”. Tätä heijastelee jo nykyinen linja haittaverojen korottamisesta ja tuloverotuksen laskemisesta. Samoin puolustuksen varmistaminen nähdään tärkeämpänä kuin ideologinen liittoutumattomuus. Nuoret eivät näe syytä pyydellä anteeksi Venäjältä suomalaisen puolustuksen turvaamista liittymällä Natoon.  Ilmastokysymys nähdään nimenomaan vastuunkantamisena. Kokoomuslaiset nuoret eivät ole huutamassa: "Nyt on pakko!", vaatien muilta toimia, vaan he tuovat itse esille kestäviä ratkaisuja. Näistä ydinvoiman vahva puolustaminen on hyvä esimerkki. Haluaisin sanoa, että pohjimmiltaan arvot ovat säilyneet, mutta ne vain muuttuivat vastaamaan tämän vuosituhannen näkemyksiä.

Vaalien alla näimme Oulussa ikäviä harha-askeleita, kun Kokoomuksen puolueviestintä ei kyennyt reagoimaan alueellisiin teemaeroihin riittävästi. Poliittisen kylkiosuman saaneen Mykkäsen Oulun vierailu ajoittui keskelle pahinta maahanmuuttokeskustelua. Puolihuumorilla voidaan sanoa, että kolmanteen paikkaan Oulussa olisi saattanut riittää Antti Häkkäsen pahvisen muotokuvan istuttaminen keskelle Rotuaaria ja kasetilta “Meidän täytyy korottaa rangaistuksia” -mantran pyörittäminen. Ympäristökeskustelussa taas unohdimme äänestäjiemme näkemykset. Ennen vaaleja haastatellut puolueelle myönteiset äänestäjät näkivät tärkeämpänä aina jotain muuta - kannustavan verotuksen, byrokratian purkamisen, itsenäisyyden puolustamisen tai yhteiskunnallisen järjestyksen, mainitakseni näistä muutaman. Kokoomuksen äänestäjille nämä olivat eduskuntavaalit eivätkä ilmastovaalit. Pohjoisesta katsottuna tanssimme ilmastokeskustelussa punavihreän pillin mukaan, emmekä onnistuneet puolustamaan omaa ilmastopolitiikkaamme. Tämä epäonnistuminen sinetöityi kun ilmastovaalien keskipiste, Helsinki, kääntyi vihreille. Puolue teki paljon työtä ilmastoteeman perästäjuoksijana ja iso osa siitä työstä valui hiekkaan.  

Miksi puhun näistä harha-askelista? Nämä vaalit osoittivat, ettei tukka hyvin ja kiva kello riitä, vaan tarvitaan myös tiukkaa sisältöä. Näissä vaaleissa menestyneet nuoret poliitikot ovat selkeitä, heillä on vahvat arvot ja ennen kaikkea he osoittavat poikkeuksellista pätevyyttä. He pärjäsivät puolueen harha-askelista huolimatta, eivät niiden takia, ja meidän tulisi ottaa heistä laajasti mallia. Uskon vahvasti, että heidän johdollaan Kokoomus nousisi Suomen suurimmaksi puolueeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa 2023.

Muutos on väistämätöntä, mutta minkälainen on tulevaisuuden Kokoomus? Jännityksellä odotan myrskyääkö vain vesilasissa vai lähteekö kuuluisa korkea katto mukana. 

 


Kirjoittaja toimii Oulun Läänin kokoomusnuorten piirihallituksessa ja Linnasaaren kokoomusnuorten paikallisyhdistyksen puheenjohtajana. Esitetyt mielipiteet ja näkökulmat ovat täysin takataskusta tempaistuja ja eivät esitä kummankaan yhdistyksen kantaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat