Välisana Ulinaa politiikan katsomosta

Byroslavia - Ulinaa julkisen talouden tehokkuudesta

Miltä kuulostaa, että neljä henkilöä maksavat vuoden veroja, että valtiolla joku valvoo alkoholikeskustelua netissä tai nuoren ensimmäisistä veroista varuskunta ostaa diskopallon? Samaiselle varuskunnalle joku taas kustansi muutamalla satasella viinaa sotaharjoituksiin ja Oulussa erään koulun tableteille tuli hintaa lähes tonnin kappale.

 

Ilmastovaalien ollessa päivän sana yritän vääntää tämän samaan muottiin. Valtion byrokratia on kuin tehdas. Kaikki ymmärtävät, että tehdas tuhoaa luontoa jos emme aktiivisesti huolehdi suodattimista, pyri rajoittamaan päästöjä ja löytämään uusia tapoja tuottaa matalapäästöisemmin. Valtion tehdas taas tupruttaa taivaalle kansalaisten rahat, jos sitä ei aktiivisesti pyritä hallitsemaan. Enkä nyt tarkoita, että terveyspalveluiden tuottaminen olisi rahan polttamista taivaalle, vaan tämän analogian mielikuvitustehtaassa terveyspalvelut ovat se lopputuote. Tarkoitan näitä diskopalloja, Himasen tulevaisuustutkimuksia ja virkamiesyksiköitä, joiden toiminnasta on vaikea löytää perusteltua hyötyä.

 

Tarvimme tiukemman reformin valtion byrokratiaan, koska sitä on helppo lisätä ja vaikea leikata. Tuntuu typerältä taistella siitä riittävätkö rahat vanhusten vessapaperin vaihtoon, kun valtio on yli 58% BKT:sta ja varustettu massiivisella virkamiesarmeijalla. Luulisi valtion olevan tarpeeksi suuri nykyisellään, ettei byrokratiaa kannata lähteä kasvattamaan veronkorotuksilla tai lainalla. Kuitenkin näissä vaaleissa tuntuu kantavan heikosti lause: “Näillä veroilla rahojen pitäisi jo riittää”.

 

On vaikeaa puhua varsinkin ihmisten irtisanomisista, mutta Nokiankin jättämä kuoppa on täyttynyt. Olisiko siis aika karsia esimerkiksi YLEn lähes 500 miljoonan budjettia tai vaatia Kelan ja Työvoimatoimiston täysremonttia? Kuinka monta välikättä muuttuisi turhaksi sähköisellä henkilötunnisteella? Harva meistä nauttii pyörimisestä byrokratian rattaassa ja vielä vähemmän maksaa siitä ilosta ylimääräistä. Kuitenkin fakta on se, että jos verotusta korotetaan vaikkapa vanhustenhoidon mandaatilla, tulee tämä rahoitus lisäämään myös virkamiesten määrä. Valtion työsuhteiden ollessa pitkiä samat kädet pyörivät sitten vuodesta toiseen vaikka maailma muuttuu, koska harva uskaltaa vaatia niiden irtisanomista.

 

Jos tänään hurraat veronkorotusten puolesta, niin lapsesi tulee maksamaan siitä, että joku somettaa valtion tililtä vaikkapa kuvia laskiaispullasta. Ainut keino estää Byroslavian paisuntaa on vaatia jatkuvia kulutuksen päästöleikkauksia.


 

Ps. Joku näsäviisastelee kuitenkin tuosta Himasen tutkimus -esimerkistä, koska kuulun Kokoomukseen. Jos 700 000 euroa maksaneen tuotteen poistoaika on alle viikko, niin kyse on sen verran heikosta sijoituksesta, että minulle on aivan se ja sama kuka sen tilasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat