Välisana Ulinaa politiikan katsomosta

Lapsentekoriski - Ulinaa yrittäjärealiteeteista

Työntekijöiden palkkaus ja siihen liittyvät käytännöt ovat melkoisia kuumia perunoita. Kaikkia pitäisi kohdella samanarvoisesti, mutta kohdellaanko oikeasti? Mitä saa työnhakijasta sanoa ja kuinka tämä pitää ilmaista? Sosiaalisessa mediassa pomppasi vastaan kyseinen twiitti:

  

Kyseessä on aika selkeä työnhakijaan kohdistuva syrjintä sukupuolen ja hieman myös iän takia. Aihetta on kerennyt kommentoimaan esimerkiksi Vihreiden Iiris Suomela. Jätän linkin Suomelan vastaukseen alle, niin jokainen voi käydä itse lukemassa ja tehdä vertailevaa tutkimusta [1].

 

Puretaanpa ensin hieman tilannetta. Onko yrittäjän kommentti aiheellinen tai riski oleellinen? Voidaan ainakin todeta, että aiheen ääneen kommentointi on sosiaalinen itsemurha. Osa työnantajista käyttää tämän takia nykyisin melkoista koodikieltä. Hyvänä esimerkkinä tästä on jo hieman kuuluisuutta saanut lausahdus: “En voi kommentoida tuohon, mutta jos kysyt palkkaisinko henkilön uudelleen niin en”. Kun valtio kieltää niin kierretään. Jos julkisuus potkii päähän, niin sitten ollaan hiljaa. En kuitenkaan näkisi, että on hyvän tavan mukaista aina joutua toimimaan lain harmaalla alueella.

 

Sitten siihen riskiin. Kuulin tarinan kampaamoyrittäjästä, jolla oli 3 nuorta kampaajaa töissä. Hän kuitenkin irtisanoi heidät ja jatkoi yksin. Jälkeenpäin jokainen tytöistä oli päätynyt raskaaksi uudessa työpaikassaan lähes samanaikaisesti. Yrittäjä oli tämän jälkeen ääneen pohtinut, että jos hän ei olisi tehnyt ratkaisua jatkaa yksin muista syistä, olisi hän nyt konkurssissa. Tietyille yrittäjille riski on siis olemassa. Toisaalta yrittäjyydessä riskit ovat vähän kuin bugit meidän firman laitteistossa. Kyseessä ei ole vika vaan ominaisuus.

 

Huolimatta näkökannasta todellisuus on se, että Suomessa on joukko yrittäjiä, joiden mielestä ns. lapsentekoriski on sietämätön yrityksen kokoon ja työntekijän tuotto-odotukseen nähden. Kolehmaisen twiitti osoittaa sen karulla tavalla. Jokainen heistä voidaan yksitellen käydä ristiinnaulitsemassa sosiaalisen median alttarille, mutta lopputulos on se, että loput painuvat vain maan alle. Tämän lisäksi yrittäjien oma lapsentekoriski on vielä suurempi, koska sosiaaliturva ontuu sieltä puolelta vielä enemmän. Pahiten tästä kärsivät nuoret naisyrittäjät. Ei muuta kuin iso jaxuhali heille.

 

Jaxuhalien toivottelemisen sijaan olisi parempi keskustella ratkaisuista. Lapset ovat kivoja (Tiedän, kun itsekin olin nuorempana.) ja Suomen kannalta todella tärkeitä, mutta onko tarkoituksenmukaista velvoittaa startup-kasvuyrittäjä kolmanneksi osapuoleksi parisuhteen onneen? Menetän nyt todennäköisesti vip-korttini talousliberaalien konjakkikerhoon, mutta mielestäni voitaisiin keskustella raskausasiassa työntekijäkustannuksen vierittämisestä valtion niskaan kokonaisuudessaan. Jäljelle jäisi vielä lomittajan palkkaamisesta koituvat uppoavat kulut, mutta yrittäjä voi niiden suuruuteen vaikuttaa omalla toiminnallaan, joten se menee hyvin yrittäjyysriskin sisään.


Asiasta voidaan huutaa seksismiä, mutta riski on olemassa. Aiheesta voidaan huutaa, että yrittäjän pakko kantaa se riski, mutta osa ei tule ikinä kantamaan. Mikään määrä ulinaa ei korjaa ongelmaa, jos ongelmasta ei keskustella ratkaisukeskeisesti.
 

 


1.https://www.facebook.com/iirisssuomela/photos/a.305137036353319.1073741828.300395886827434/850000581866959/?type=3

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos mielestäsi yrittäjän huoli on aiheellinen,niin mikä tilanne on kilpailijoilla. Kotimaassa sama entä ulkomailla..jätetäänkö siellä lisääntymättä bisneksen vuoksi?

Kokonaiskuvassa..täytyykö meidän lopettaa lisääntyminen yrittämisen_realiteettien_ vuoksi vai onko yrittämisen_realiteetit_ menneet päin torttua?

Edit: näistä asioista keskustellessa olisi hyvä tuoda ne yrittäjän todelliset kustannukset esille yhteiskunnan tukien jälkeen.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Heinolle:
Valtaosa yrittäjistä on yhteiskunnan tukien ulkopuolella.
On tärkeätä, että yhteiskuntaan syntyy lapsia. Sitä kylläkään en ymmärrä, miksi yrittäjien pitää olla tässäkin asiassa maksumiehenä.

Lukematon määrä asioita olisi, jossa yrittäjä on yhteiskunnallisesti paaria-luokkaa. Jos näitä asioita tuo esille. on kommentti useimmiten, etteivät yrittäjät osaa kuin valittaa, joten jääköön luettelematta. Edellä oleva, ettei oleteta yrittäjätoiminnan olevan pelkkää tukien hakemista,

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ai et ymmärrä miksi pitää olla..yrittäjät joka tapauksessa siinä ovat maksumiehinä!

Vai mistä se raha tietääksesi muualta tulisi?

Toimituksen poiminnat