Välisana Ulinaa politiikan katsomosta

Aatetrendikäs vähemmistödiktatoria

Ensimmäisenä  kirjoituksena on pakko lähteä hieman laajemmin katsastamaan Suomen politiikkaa. Jyri Paretskoin artikkelista “Tolkun Ihmiset” alkaa olla nyt puolitoista vuotta ja politiikan saralla tuntuu tolkun ihmiset vähentyvän päivä päivältä.

 

Maahanmuuttopolitiikka polarisoi ja jokainen sitä kommentoiva leimataan siihen paikkaan. Täysin vierasta minulle on esimerkiksi Touko Aallon kommentti, joka kannustaa kansalaistottelemattomuuteen pakkopalautuksissa (28.3.2017). Kansalaistottelemattomuus on rauhanomaisen poliiittisen protestin muoto. Yksittäiset kansalaiset kun eivät kykene passiivisesti estämään pakkopalautuksia vaan tarvitaan toimintaa, eli pitäisi mennä fyysisesti pakkopalautusten tielle. Nyt kun se torso on valtion väkivaltamonopolin tiellä niin se torso myös siitä fyysisesti tulee siirtää. Tässä on riski henkilövahinkoihin, niin on vaikea ymmärtää miksi Touko Aalto kehottaisi kansalaisia loukkaamaan itseään tai olisi niin ajattelematon, etteikö tajuaisi tilanteen muodostumista vahingolliseksi. Eikö Aallon nimenomaan pitäisi käyttää ääntään poliittisesti tekemällä parempi esitys nykyisen politiikan tilalle. Valitettavasti tähän mennessä ilmeisesti se parempi ehdotus kuten A-studiossa (17.7.2017) nähtiin on “Jos henkilöstä tuntuu, että hän haluaa jäädä, hän saa jäädä”. Kyseessä ei ole siis niinkään ehdotus vaan täysi maahanmuuttoprosessissa luovuttaminen.

 

Arvot ja inhimillisyys on myös valjastettu polarisoimaan meitä. Retorinen kahtiajako epäinhimillisiin ja inhimillisiin asioihin on trendikästä populismia. Pelataanpa pieni ajatusleikki. YK:n ihmisoikeuksien julistus määrittelee inhimilliset oikeudet, eli ihmisarvon mukaiset asiat. Suomi on varsinainen ihmisoikeuksien mallimaa. Nyt jos joku politiikka yritetään muuttaa “epäinhimilliseksi” niin sen takana on aina joukko päättäjiä. Pitäisikö meidän olettaa A) kyseiset päättäjät rikkovat tieten tahtoen ihmisoikeuksia ja jos näin on niin ei muuta kuin kansainvälistä valitusta menemään vaiko B) Kyseessä on populistinen retoriikka, joka kuulostaa vakavalta ja vetoavalta.

 

Sininen Tulevaisuus sai Ylen gallupissa (20.7.2017) 0,8 prosentin kannatuksen Persujen 8,1 prosenttia vastaan. Tämän tuloksen ennustamiseen ei tarvittu kristallipalloa ja jos tämä tuli jollekin yllätyksenä niin kehotan katsomaan esimerkiksi Tere Sammallahden Youtube-videon aiheesta. Äärikäyttäytymiseen panostaminen nostaa esille yhtäläisen, mutta vastakkaisen voiman ja he vahvistuvat nimenomaan tolkun ihmisillä. Tämä uhkaa meidän poliittista prosessiamme, koska se perustuu yhdessä sopimiselle. Jenkeissä on kaksipuoluejärjestelmä, joten kävi miten kävi voimme olettaa puolen valtiosta olevan tulevien päätösten takana. Meillä hallitus muodostetaan pienistä paloista ja nyt sitten rämmitään 37.8% kannatusluvuissa, kun SiTu:n äänestäjät eivät kannatakaan Keskustaa ja toisinpäin.

 

Jatkossa siis päästään tilanteeseen, jossa yksi ehdottaa jotain hullua oikealle, toinen vasemmalle ja kompromisseista koostuvaa hallitusta kannattaa vain alle puolet. Vähemmistö määrää ja polarisointi jatkuu riippumatta siitä kuka on valtion puikoissa.

 

Edustitpa siis mitä tahansa puoluetta, nykyinen suunta on surkea. Tolkun ihmiset takaisin etualalle ja utopistiset ideat pois politiikasta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei tarvitse paljoa liioitella, jos sanoo, että henkinen ilmapiiri on sama kuin 100 vuotta sitten ja täyttä vauhtia menossa kohti vuotta 1918.

Käyttäjän SebastianStenfors kuva
Sebastian Stenfors

Ilmari Kiannon Punainen Viiva -kirjasta alkaa olla sata vuotta. Siinä politiikot lupaavat, että kohta kylvetään maidossa kun äänestätte vain oikeaa puoluetta. Vaalien jälkeen karhu syö päähenkilön ja mikään ei muutu.

Nihilistejä varmasti lohduttaa, että meno jatkuu samanlaisena sata vuotta myöhemmin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Ei tarvitse paljoa liioitella, jos sanoo, että henkinen ilmapiiri on sama kuin 100 vuotta sitten ja täyttä vauhtia menossa kohti vuotta 1918."

Yksi oleellinen ero on se, että nykyään valtaosa työväenluokkaan kuuluvista ihmisistä ei ymmärrä kuuluvansa työväenluokkaan. Useimmat eivät edes tiedä, mitä se tarkoittaa. Mitään luokkasotaa ei siis ole tulossa.

Sen sijaan yksi samankaltaisuus 100 vuoden takaiseen tilanteeseen on ryssävihan lietsominen, vaikkakin sitä nyt tehdään eri syystä kuin tuolloin (nykyään ryssävihaa lietsotaan vain Suomen ajamiseksi Naton jäseneksi).

Sanoisin kuitenkin, että nykyinen tilanne muistuttaa enemmän 1930-lukua kuin maamme itsenäistymisen aikaa.

Ryssävihan kulta-aika

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Sanoisin kuitenkin, että nykyinen tilanne muistuttaa enemmän 1930-lukua kuin maamme itsenäistymisen aikaa".

Kunpa muistuttaisikin 30-lukua. Lama jäi silloin lyhyeksi kuten myös Lapualaisepisodi, jonka jälkivaiheet osoittivat, että äärioikeistolle ei ollut Suomessa kysyntää kun äärivasemmisto saatiin aisoihin. Sen jälkeen 30-luku oli vahvan taloudellisen kasvun, vaurastumisen ja yhteiskunnallisen eheytymisen aikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niimpä, mistäpäin meille pakotus haittamaahanmuuttoon tulee? Mikäli emme pysty keskustelemaaan todellisuuspohjaisesti varsinaisesta ongelmasta eli EU:sta, niin voimme vain voivotella tyhjää.

Toimituksen poiminnat